10 Nisan 2008 Perşembe

İtiraf.com'dan Uzmantv ve İstanbul.net'e uzanan yolculuk

Çoğu insanda bağımlılık yapan, kafa dağıtmaya, hissettiklerini paylaşmaya birebir olan itiraf.com'un yaratıcı Ersan Özer bizlerleydi... 1993 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olan ve sonra kendini medya dünyasına atan Özer, Şok, Beyaz Show, Televizyon Çocuğu'nda yönetmenlik yapmış, kariyerine Hürriyet ve Ntv'de devam etmiş. Bir gece ansızın gelen bir fikir ise kariyer hayatına başka bir yön vermiş.


"Karım ve oğlumdan sonra en çok interneti seviyorum." diyen birinin internette 18 saat geçirmesi çok da şaşırtıcı değil =) 1999'da amatör olarak yapımına başladığı itiraf.com, popüler olacağının sinyallerini yavaş yavaş verirken 3 ayın sonunda ideefixe'in sahibi ortaklık teklifinde bulunmuş. Bu ortaklıkla daha da heyecanlanan Özer, itiraf.com üzerinden çeşitli e-ticaret denemeleri yapsa da pek başarılı olmamış. İtiraf.com'da açılan dükkan'dan sonra itiraf.com arkadaş denemesinde de bulunmuş ama iki denemede de istenilen sonuç alınamamış. Özer bu durumu, insanların her konuda alanında uzmanlaşan sitelere yönelmesinden kaynaklandığını söylüyor. Bu süre içinde bir de sitenin ingilizce versiyonu olan confideinme.com yaratılmış, bu sitenin tutma ihtimali çok yüksek de olsa ne yazık ki Ersan Bey'in kötü bir zamanına denk gelmesi siteyle fazla ilgilenememesine neden olmuş. itiraf.com'lu geçen 5 yılda pek para kazanamamasından dolayı Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Özer, oğlunun doğduğu gece itiraf.com'u satma kararı almış. Bu kararını Mehmet Budak'la paylaştıktan sonra siberalem'in sahibiyle görüşmelere başlamış, böylece Türkiye'deki sanal alemde çıkış politikasıyla para kazanan ilk kişi olmuş.


İtiraf.com hikayesi burda sona erse de Özer'in hikayesi hızla devam etmiş. Reklamcılık sektörüne girmeyi düşünürken çalışma koşullarının kendisine pek uymaması yaratıcılığını zorlaması için bi etken olmuş ve bu yaratıcılıkla Türkiyenin ilk lokal arkadaşlık siteleri olan istanbul.net, ankara.net, izmir.net fikirlerini ortaya atmış. Gittigidiyor ekibiyle beraber başladıkları bu projeyle 2 sene de çok hızlı bir büyüme kaydetmişler. Şu an toplan 2 milyon üyesi olan projenin kurulum aşamasında en çok para domain isimlerini alırken harcanmış. istanbul.net için 35 bin dolar, ankara.net için 25 bin dolar verilirken izmir.net bin dolar gibi bir rakama satın almaları onları mutlu etmiş. Domain isimlerine bu kadar para yatırılmasındaki neden ise ismin yapılan işin adı yada kolay hatırlanabilir olmasının projenin başarısına büyük katkıda bulunacağına inanmaları. Özer, bir çok aksi örnek olsa da ( monster.com, Google gibi), download.com 'un başarısının da göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Projedeki operasyon bölümünde 26 tane bayan çalışmakta. Hepsinin bayan olmasındaki en önemli sebep de kişilerin özel bilgilerinin kullanılmasını önlemek ve sitenin kalitesini korumak. Siteye evlilerin girmesi yasak, ayrıca sadece erkek kullanıcılardan ücret talep edilmekte. Aylık 17 ytl, yıllık 94 ytl olan üyelik ücretlerinin %10'u havale ile geri kalanı ise kredi kartıyla alınmakta. Bu projenin karlılığı ise oldukça tatmin edici.


Günde 18 saatini internette geçiren biri için sadece bi proje yetmemiş tabi ki... About.com'da dolanırken bu sitenin videolusu olsa ne güzel olurdu demiş, araştırmış, videojug.com'u bulmuş. Kafasında kurduğu site ise bundan biraz daha farklıymış ve sonunda Gittigidiyor ekibi ile Uzmantv'i kurmuşlar. Birçok konuda uzmanların video ile bilgi verdiği bu sitede, sadece içerik için çalışan 20 kişi bulunmakta. Toplamda ise 60 kişi çalışmakta. 2 çekim ekibi, bir yayın yönetmeni , ayrıca soruları hazırlayan bir editör bulunmakta. Günde 6 uzmana gidilip, 12 çekim yapılıyor. Arkadaşlık sitesinden gelen para şu an bu projeye yatırılıyor. İçeriği çoğaltıp daha çok ziyaretçiye ulaşmak ve bilinirliği arttırmak ilk hedefleri. Günde 50 ile 60 bin kişi ziyaret ediyor ve 400 bin sayfa gösteriliyor. Turkcell ile işbirliği yapılarak mobil hizmet de veriliyor. "Uzmantv=eğitim&bilgi" düşüncesine ulaşıp gelir modeli oluşturmayı düşünüyorlar. Çeşitli eğitimler, online kurslar, dvd ve kitap hizmetleriyle özel bilgileri ücretli hale getirecekler.

İleride Ersan Özer'i Uzmantv seminerlerinde ya da Uzmantv akademisinde konuşma yaparken görürsek bugünleri anıcaz...

Hiç yorum yok: