11 Şubat 2008 Pazartesi

"bildirgec.org" takipte!!!

"Ruhunuza zenginlik katar" sloganıyla yola çıkan bildirgec.org internet ve tasarım üstüne yoğunlaşan, bunun yanı sıra popüler kültür, karşıt kültür, reklam, pazarlama, iletişim gibi daha bir çok konu hakkında bildirilerin, yorumların paylaşıldığı online komünitedir.

31 Aralık 1999 tarihinde kurulmuştur. Siteye ismini Cem Başpınar ve Ozan Çağlargil vermiştir. Sitenin ilk sürüm PinkPackets'ın Flex Book misafir defteri, ikinci sürümü Cameron McKay'in Nune isimli haber programı, üçüncü sürümü ise Ufuk Kocolu'nun hazırlamış olduğu alt yapıdır. Site şu anda Fırat Can Başarır, Ozan Çağlargil, Cem Başpınar ve Hasan Yalçınkaya'nın çalışmaları sayesinde 4. sürümüyle hizmet vermektedir ve php3 ile mysql alt yapısına sahip drupal adlı içerik yönetim sistemini kullanmaktadır.

Üyelik sistemiyle işleyen sitede üyelerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Pillinetwork' den alınan üyelik diğer pillinetwork ürünlerinde de geçerli olmaktadır. Sitenin gelir kaynağı ise alınan reklamlardır.

Sitenin pillinetwork ürünü olması en cazip yönlerinden biridir. Böylece siteye katkısı olan üyelere reklam gelirlerinin %70'i, yazdıkları yazıların okunma oranına göre paylaştırılmaktadır. Bildiri, mim, günlük ve yorum olmak üzere 4 tür yazı biçimi bulunmaktadır. Pillinetwork ürünü olmasıyla beraber sitenin tasarımı da daha etkili bir hal almıştır. Uzun yıllardır hizmet veriyor olması sayesinde geniş bir arşive sahip olan site oldukça büyük bir kitleye sahiptir.

Kullanıcı haklarına büyük önem veren bildirgec.org, özellikle alıntılarda kaynak belirtilmesine dikkat etmektedir. Yazı içeriklerinden yazarlar sorumlu tutulmaktadır. Bildiriler yayınlanmadan önce yöneticiler tarafından kontrol edilmektedir.

Site için genel eleştiriler, yorumların son zamanlarda bildirileri geliştirmek amacının dışına çıktığı yönündedir. Yorumların da yöneticiler tarafından takip edilip gereksiz yorumların önlenmesi sitenin daha keyifli hale gelmesini sağlayabilir.





Hiç yorum yok: